Otetaan selkoa -hanke

Olemme oppivelvollisuusiän korottamisen äärellä. Elokuusta 2021 lukien oppivelvollisuusikä korotetaan 18 ikävuoteen ikäluokka kerrallaan. Oppivelvollisuutta laajennetaan koskemaan toisen asteen koulutuksia perusopetuksen lisäksi. Oppivelvollisuuden laajentaminen koskee jokaista perusopetuksesta toiselle asteelle siirtyvää nuorta. 

Oppivelvollisuuden laajentaminen asettaa entistä vahvemman lakisääteisen velvoitteen pedagogisten tukitoimien suunnittelemiselle ja toteuttamiselle ja nivelvaiheiden laadukkaalle toteuttamiselle jokaisen nuoren kohdalla. Tiedon tulee kulkea perusopetuksesta toiselle asteelle. Tieto tulee ottaa myös täysimääräisenä käyttöön.

Oppivelvollisuusuudistuksen tavoitteena on varmistaa se, että jokainen peruskoulun päättävä nuori hakeutuu toiselle asteelle ja myös suorittaa toisen asteen koulutuksen. Perusteena tälle on työelämän osaamisvaatimusten kasvu. Työllistyminen edellyttää nykyään vähintään toisen asteen koulutusta. Uudistuksen tavoitteena on myös nostaa nuorten koulutus- ja osaamistasoa, kaventaa oppimiseroja, kasvattaa koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä lasten ja nuorten hyvinvointia.

Monet nuoret tarvitsevat huomattavaa ohjausta ja tukea, jotta yhteishaku tulee tehtyä ajallaan ja kaikkine tietoineen. Uutta on se, että perusopetuksen opetuksen järjestäjä on vastuussa tukea tarvitsevien oppilaiden ohjauksesta, tuesta ja valvonnasta koko yhteishaun aikana aina siihen asti, kunnes nuori aloittaa opinnot yhteishaussa saamansa koulutuspaikan mukaisessa perusopetuksen jälkeisessä koulutuksessa.

Mikäli perusopetuksen päättävä nuori ei saa opiskelupaikkaa yhteishaussa, tulee perusopetuksen järjestäjän jatkaa myös kesällä tukea ja ohjausta, jotta nuorella on mahdollisuus hakea opiskelupaikkaa yhteishaun jälkeisessä jatkuvassa haussa. Käytännössä perusopetuksen jälkeisen kesän ohjaus- ja tukitoimet ovat laajennetussa oppivelvollisuudessa perusopetuksen järjestäjän vastuulla, käytännössä luokan-/ryhmänohjaajan, opinto-ohjaajan ja opinto-ohjaajan työnkuvaan liitettynä.

Mikäli nuori jää tämänkin jälkeen ilman toisen asteen opiskelupaikkaa, perusopetuksen järjestäjä on velvollinen ilmoittamaan asiasta nuoren asuinkunnalle. Tällöin kunnan on selvitettävä nuoren kokonaistilannetta ja tuen tarvetta yhdessä nuoren ja tämän huoltajan tai muun laillisen edustajan kanssa. Laajennetun oppivelvollisuuden tarkoituksena on saattaen vaihtaa perusasteen oppilas toisen asteen opintoihin, jotta yksikään nuori ei putoa perusopetuksen päättymisen jälkeen ennen toisen asteen opintoja. Kun opiskelija aloittaa toisen asteen koulutuksessa, vastuu opiskelijan tukitoimista, ohjauksesta ja valvonnasta siirtyy eteenpäin, ammatillisen koulutuksen tai lukiokoulutuksen järjestäjälle.

Oppivelvollisuuslain mukaan opiskelijalla on oikeus saada pedagogista tukea toisella asteella heti tuen tarpeen ilmetessä. Opiskelijalla tulee olla henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, johon otetaan huomioon yksilölliset valmiudet, tuen tarpeet ja opiskelijan tavoitteet. Mikäli tukea on annettu aiemmin perusopetuksessa, tukitoimien tulee jatkua yli kouluasteen nivelvaiheen opetusvelvollisuuden päättymiseen saakka. Mikäli opiskelija vaihtaa toisella asteella oppilaitoksen sisällä ammattialalla tai vaihtaa toiseen oppilaitokseen, koulutuksen järjestäjän tulee ohjata ja tukea opiskelijaa niin kauan kuin opiskelija siirtyy uuteen opiskelupaikkaan. Oppivelvollisuuden laajenemisessa korostuukin opiskelijan oikeus saada yksilöllistä pedagogista tukea ja erityisopetusta myös toisella asteella tutkinnon suorittamiseen saakka. Näin voidaan varmistaa, että jokaista nuorta voidaan tukea ja ohjata riittävästi koko opiskelujensa ajan.

Opiskelija kirjat kädessä

Tämä laajennetun oppivelvollisuuden myötä velvoite tukea nuoria entistä varhaisemmin, vahvemmin ja yksilöllisemmin tarkoittaa käytännössä sitä, että oppilaitoksen rakenteiden ja työprosessien oppilaitoksen tiedonsiirron ja pedagogisen tukemisen käytänteitä on viimeistään nyt tarkasteltava ja kehitettävä. Yksikään opettaja ei saa yksin jäädä työkuorman alle, vaan yhteistyössä ja tiimien sekä esimiesten tuella on huomioitava myös opettajien työhyvinvointia ja jaksamista. Oppivelvollisuuden laajentamisen toimenpiteet lähtevätkin oppilaitoksen pedagogisen toiminnan rakenteista ja niiden työstämisestä lain edellyttämällä tavalla.

Toisen asteen oppilaitoksissa tarvitaan johtajista ja esimiestasolta lähtevää työprosessien uudelleen kartoittamista, pohtimista ja järjestelemistä siten, että jokainen opiskelija saa tarvitsemansa pedagogisen tuen jokaisessa oppimistilanteessa, niin oppilaitoksessa kuin työpaikoillakin. Tuki ei ole vain erityisopettajan tukitoimia tietyissä tilanteissa, vaan vahvuusperustaista pedagogista tukea toteuttavat yhteistyössä kaikki opettajat, niin aineenopettajat kuin ammattiopettajatkin. Tämä edellyttää vahvaa erityispedagogista osaamista ja tarvittaessa työnantajan mahdollistamaa täydennyskoulutusta lakiuudistuksen myötä jokaiselle oppilaitoksen pedagogiikan ammattilaiselle.

Tervetuloa syksyn 2022 kestävään koulutukseemme tärkeästä ja ajankohtaisesta teemasta.

HUOM: Kaikki tämän hankkeen koulutuksemme ovat jo täyttyneet! (1/2023)

PÄIVITETTY VIIMEKSI: 1.6.2023